Felforgatók

Ha egyszer megszülettünk, kezdjünk már vele valamit - Böszörményi Gyula

Episode Summary

Böszörményi Gyula kétéves kora óta nem tud járni, gyerekkora egy részét több száz értelmi fogyatékos között, majd egy szociális otthonban töltötte. Volt, hogy halálra akarta inni magát, aztán kimászott gödörből, írni kezdett, de tíz év kitartó munka kellett ahhoz, hogy végül a Gergő és az álomfogók meghozta az áttörést: 80 000 példányban fogyott el, és németre is lefordították. Honnan merítette az erőt? Mit gondol az életről, a halálról és a hitről?

Episode Notes

Böszörményi Gyulát kétéves korában egy ritka izomsorvadásos betegséggel diagnosztizálták, az orvos akkor azt mondta a szüleinek: ne nagyon szeressék meg ezt a gyereket, mert 10 éves születésnapját nem fogja megélni.

Böszörményi Gyula ma 55 éves, az egyik legsikeresebb magyar ifjúsági regénysorozat szerzője, a Gergő-sorozat vagy az Ambrózy báró esetei-sorozat és további közel ötven könyv írója, de dolgozott több tévés produkció forgatókönyvírójaként és álnével is publikált romantikus novellákat. 

A siker nem adta könnyen magát. Gyerekkorában alig vitték ki a lakásból, majd mozgássérültsége miatt értelmi fogyatékosoknak fenntartott intézménybe küldték, onnan egy szociális otthonba került. Akkor két idősebb férfival közösen kitalálták, hogy halálra isszák magukat. Két nővér mentette ki Gyulát ebből a zsákutcából, ekkor kezdett el írni. 

Megjelent az első könyve, a Kucó, de ez sem hozott sikert, a könyv a nyakán maradt, jobb híján maga kezdte árulni a Vörösmarty téren. Rengeteget írt, de hiába, a kiadók sorra utasították vissza. Aztán egy Sziámi-koncerten odagurult tolókocsijával Müller Péter Sziámihoz és a kezébe nyomta könyvét. Hónapokkal később csörgött a telefonja, Sziámi azt mondta neki, hogy csodásan ír és ezt folytatni kell. Ő adta a tippet, hogy próbálkozzon gyerekkönyvekkel. Ez végül meghozta az áttörést. 

A Felforgatók első évadának utolsó adását nem stúdióban vettük fel, hanem Böszörményi Gyula otthonában, Tiszakécskén. A meghitt hangulatú beszélgetésben szó lesz a belső erőről, az élet szeretetéről, hitről, alkotásról, szerencséről és a szerelemről is. 

A műsorban elhangzó könyvek:

Böszörményi Gyula: Kucó 

Böszörményi Gyula: Gergő ​és az álomfogók

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei

Böszörményi Gyula: 9… ​8… 7… (Rémálom 1.)