Felforgatók

Néhány évig kivár, aztán nekiáll harcolni - Szendi Gábor

Episode Summary

Tudós szeretett volna lenni, de helyette kipróbálta a programozást, a forgatókönyvírást, a könyvkötést aztán eljutott a pszichológiához. Majd jól megkavarta az állóvizet. A többség a paleolit táplálkozás pápájaként ismeri, de számos más területen merész állításokat fogalmazott meg. Szendi Gábor, egy igazi felforgató.

Episode Notes

Programozó matematikusnak tanult, dolgozott is programozóként, de nem ez volt az útja. Plakátragasztó nem lehetett, így lett könyvkötő. Sőt, írt forgatókönyveket is. Majd – úgy tűnt – megtalálta a maga útját, a pszichológiát. Itt azonban már jelentkeztek azok a dolgok, amik miatt később közismert lett. Segítő szándékból ugyan, de tabut döntött az antidepresszánsok káros hatásairól szóló írásaival. Ezért beperelték, és végül el is küldték a SOTE Magatartástudományi Intézetéből. 

Őt viszont ez sem tántorította el. Szenvedélyévé vált, hogy megkérdőjelezzen megkövesedett tanokat, és ha elegendő ellenérvet talál, akkor ezt nyilvánosan meg is teszi. Komoly követőtábora lett, könyvei szépen fogynak, a honlapját is sokan olvassák.

Kadarkai Endre interjújából sok más mellett kiderül, hogy hogyan kezeli a kritikákat, mit szól ahhoz a vádhoz, hogy orvosi végzettség nélkül formált állást bőrgyógyászati kérdésben, és hogy miért nem PhD-zett, ami végül is az elbocsátása hivatalos indoka lett.

Az adásban elhangzó könyv:

Sigmund Freud: Álomfejtés

Az adásban elhangzó bejátszás forrása:

Neo portré