Felforgatók

Színházi előadást csinált az aukciókból - Virág Judit

Episode Summary

Virág Judit a nyugodt múzeológus állását hagyta ott egy teljesen bizonytalan munkáért. Aztán ő lett a magyar műkincspiac legfontosabb szereplője. Kadarkai Endrével a kezdetekről, női vezetésről, és a búcsúról beszélgettek.

Episode Notes

Virág Judit életútja tökéletesen leképezi a Felforgatók küldetését. Ő aztán tényleg szembe ment az árral, és bár voltak mélypontok, mindig fel tudott állni. Nem sokkal a rendszerváltás előtt egy olyan területre lépett, amely addig nem létezett: a műkereskedelmet addig Magyarországon egy monopolhelyzetben lévő állami cég tartotta a kezében. Ha valaki régi képpel kereskedett volna, vagy hozzá fordult, vagy elmerült a „feketegazdaságban”.

Virág Judit az ország egyik első magángalériájával elindult az állami mamuttal szemben, hamarosan pedig már saját árverésük is lett. Az aukciókat pedig ő kezdte el vezetni, holott ez addig egyértelműen férfiműfajnak számított, a galéria vezetője is inkább abban gondolkodott, hogy keres inkább egy férfi színészt. Judit viszont addig erősködött, amíg bizalmat kapott. Az elkövetkező 5-10 évben aztán ő lett „Az” árverező, mindenhová őt hívták, és azóta is ő számít a műfaj legelismertebb képviselőjének. 

Ráadásul nemcsak vezette, hanem teljesen meg is reformálta az aukciókat. De (és erről nyilvánosan először a Felforgatók felvételén beszélt) ennek most vége lesz: december 15-én utoljára vezet aukciót, aztán átadja a stafétát lányának, Annának.

Kadarkai Endre interjújában szó esik állandóan bekapcsolt mobiltelefonról; megbánt, aztán jónak bizonyuló döntésről; elkényelmesedésről; jó értelemben vett feminizmusról; és arról, milyen szerepe van a férjnek az immár hosszú ideje önálló galériát üzemeltető Judit sikereiben.